Het jaar 2016 is voorbij: 2017 staat in de startblokken

Allereerst iedereen nogmaals een gezond en verstandig 2017 toegewenst.

Zoals te doen gebruikelijk is mijn eerste blog er een van terugkijken en van vooruit zien.

Allereerst de bezoekersaantallen: in zijn totaal kwamen in 2016 op deze Napoleon-Willem I-Gelderland-Nederland (België) blog precies 11.392 bezoekers langs. Weliswaar minder dan het topjaar 2015, maar dat had toen alles te maken met de vele herdenkingen (Waterloo) dat jaar.

Een aantal van u bezocht deze blog via het emailseintje dat aangaf dat er weer een nieuwe blog geschreven was. Daarop kunt u zich overigens zo u dat wilt kosteloos abonneren, via de rechterkolom “Blogvolger worden?” Afmelden gaat net zo gemakkelijk.

De drukste maand was januari 2016 met 1178 bezoeken, de minst drukke was de vakantiemaand juli met toch nog 730 passanten en vaste gasten. Gemiddeld zochten per dag 31 naar info op deze webblog.

29. De slag bij Waterloo juni 1815

In eerdere artikelen heb ik aangegeven het hele project dat inmiddels zijn zevende jaar is ingegaan gezien moet worden als een vorm van organische geschiedschrijving. Niet een kant en klaar recept met een inleiding, enkele algemene hoofdstukken, het onderwerp, een epiloog en een conclusie, maar een alsmaar  aangroeiend geheel, en dat alles via  een bouwwerk dat het begin van de negentiende eeuw via chronologische artikelen, beschouwingen, exemplarische artikelen , los-vast nieuws, biografietjes en zo voort geleidelijk aan moet doen groeien en bloeien. Op deze manier aangepakt kan een nieuwe (mee)lezer zo instappen om vervolgens wanneer daartoe behoefte bestaat eens een keer terug te bladeren via de maandmappen of rubrieken/onderwerpen. Iets dat ik trouwens iedereen kan aanraden zo bij gelegenheid eens (weer) te doen.

Er is nog iets dat deze blog eigenlijk al jaren kenmerkt. Het is namelijk niet zo dat het aantal bezoeken spectaculair te noemen is. Dat ligt waarschijnlijk aan het karakter en het onderwerp waarover mijn blogs gaan. Ik zie het ook meer als een online privatissimum. Dat betekent: een soort (eenvoudige) online vrijblijvend college, dat wordt gevolgd door (een wisselend tal) belangstellenden, die kosteloos het hele project kunnen volgen. Het ligt in mijn bedoeling hiermee door te gaan tot mei 2019, met een uitloop naar 2021. Dat heeft te maken met de geboorte, c.q. de sterfdag van de hoofdpersoon van deze blogs.

Tot slot: het komend jaar zal het specifieke onderwerp Apeldoorn-Veluwe, dat min of meer als voorbeeld wordt gebruikt voor de rest van het gewest/departement/de provincie en het land verder worden behandeld uiteindelijk tot en met het jaar 1824. Daarnaast zal het live-krantenverslag over de meest ingrijpende en actuele gebeurtenissen uit de jaren 1811-1815 verder worden voortgezet en zal nu en dan een plaats of streek uit Gelderland worden toegelicht in anecdotevorm. Of dienen als constatering van een gegeven situatie.

Dat was het. De eerstvolgende blog bespreekt de komst van Lodewijk Napoleon naar Gelderland.

dr. Elze Luikens

napoleon-info@hotmail.nl

33. Nederland wordt een Koninkrijk, koning Willem I (1814-1840)

Plaats een reactie